Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

RYŻ z GRZYBAMI SHITAKE

Jednym z wielu ciekawych odkryć zdrowotno-kulinarnych Wschodu są grzyby shitake. Mają wiele fantastycznych właściwości, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, zawierają mnóstwo cennych minerałów, a w dodatku są po prostu smaczne :-).
Dzisiaj przygotowałam przepis na prostą, pyszną i sycącą, jednogarnkową potrawę z niemal samych wschodnich składników. W tym również z kiełków mung, które dodają każdej potrawie tchnienia świeżości i przyjemnie chrupią, urozmaicając konsystencję :-).

.
ryż z grzybami shitake
RYŻ z GRZYBAMI SHITAKE
Wydrukuj przepis
Ta potrawa nie wymaga dużo przypraw - polegamy na orzechowym aromacie ryżu basmati i naturalnym smaku grzybów shitake.
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 25 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 25 minut
ryż z grzybami shitake
RYŻ z GRZYBAMI SHITAKE
Wydrukuj przepis
Ta potrawa nie wymaga dużo przypraw - polegamy na orzechowym aromacie ryżu basmati i naturalnym smaku grzybów shitake.
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 25 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 25 minut
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Świeże grzyby shitake kroimy w paseczki.
  2. Tofu kroimy w słupki.
  3. Pokrojone shitake i tofu smażymy na oleju.
  4. Kiedy grzyby puszczą wodę, a ta woda już odparuje, wsypujemy ryż i wszystko razem prażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Prażenie ryżu na oleju przed gotowaniem pomaga mu pozostać sypkim po ugotowaniu.
  5. Dodajemy sól i wodę, mieszamy dokładnie i zostawiamy na malutkim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.
  6. Dodajemy kiełki mung, pieprz, pietruszkę i wszystko mieszamy.
  7. Podajemy z sosem sojowym.
Pozostałe informacje

Jeśli lubimy używać dużo sosu sojowego, warto mniej posolić potrawę podczas gotowania. Sos sojowy jest dość słony i kumulacja może popsuć smak całości.

Powered byWP Ultimate Recipe