Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

RYŻ z METHI

RYŻ z METHI
Wydrukuj przepis
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 15 minut
RYŻ z METHI
Wydrukuj przepis
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 15 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. W małym rondelku (ok. 1 l pojemności) topimy masło. W czajniku wstawiamy do gotowania wodę.
  2. Do masła wsypujemy ryż i mieszając prażymy, aż zrobi się gorący, ale nie zbrązowieje.
  3. Dodajemy methi i sól.
  4. Wszystko zalewamy gorącą wodą mieszając, żeby ryż się nie zbrylił.
  5. Zmniejszamy ogień do minimum, żeby woda lekko tylko wrzała, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 12 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć wodę, ale jeszcze nie powinien przywrzeć do dna.
  6. Methi prawdopodobnie osiądzie na powierzchni ryżu, dlatego przed podaniem warto całość przemieszać.
Powered byWP Ultimate Recipe