Jak wyhodować własne kiełki w domu, dowiesz się tutaj.
Przepis na rewelacyjny sos do sałaty, jaki dostaliśmy od mamy Artura, jest tutaj.
Składniki
- 0,5 szt sałata lodowa oczywiście może być masłowa
- 3 szt ogórek gruntowy lub - proporcjonalnie - szklariowy
- 1 garść kiełki grochu
- 3-6 łyżki sos winegret
- rzodkiewki opcjonalnie
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
- Sałatę myjemy i kroimy (najlepiej ceramicznym nożem) w wygodną kostkę.
- Ogórki myjemy. Jeśli mamy obiekcje co do skórki, obieramy je. Jeśli ogórki są z bezpiecznej uprawy, a my lubimy witaminy 😉 - kroimy je w niedużą kostkę razem ze skórką.
- Kiełki płuczemy.
- Mieszamy sałatę z ogórkami i kiełkami. Sos dodajemy tuż przed podaniem, bo sok z cytryny i sól sprawiają, że sałata szybko opada i nie wygląda już tak apetycznie.
Pozostałe informacje
Zamiast dodawać sos winegret - jeśli go nie mamy - możemy po prostu pokropić sałatkę sokiem z cytryny i polać odrobiną oliwy. Nie tak elegancko, smak inny, ale za to bardzo szybko i mniej zmywania ;-).
Powered byWP Ultimate Recipe