Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

SOKI OWOCOWO – WARZYWNE z PESTKAMI

Po wywiadzie z Adamem Solem (który znajdziesz tutaj) zastanawiałam się przez moment, co takiego wspaniałego jest właściwie w wyciskanych sokach, czego nie ma w całych owocach i warzywach. Tak naprawdę nadal nie znam na to odpowiedzi, ale z całą pewnością soki mają „to coś”. A że jestem szczęśliwą posiadaczką wyciskarki do owoców oraz przecieraczki do warzyw, uruchomiłam wyobraźnię i skomponowałam trzy soki owocowo-warzywne z pestkami lub orzechami. Oto one:

Kapusta z jabłkiem i pestkami dyni – tego bałam się najbardziej, no bo proszę Cię, sok z kapusty… coś tak zdrowego nie może być smaczne… I rzeczywiście lekko siarkowy posmak kapusty pozostał, ale słodko-kwaśne jabłko cudownie go zrównoważyło.

Burak z pomarańczą i orzechami włoskimi – tutaj również domieszka aromatycznego, lekkiego owocu złagodziła ciężką, ziemistą naturę buraka.

Z kolei marchew z bananem i słonecznikiem to taki „sklepowy” standard, ale – nie musisz mi wierzyć, po prostu spróbuj 😉 – bogactwo smaku i aromatu tego świeżo wyciśniętego sprawiło, że straciłam jakąkolwiek ochotę na kupny. I jestem niemal pewna, że nie chodzi tylko o dodatek pestek słonecznika.

Tutaj przeczytasz fragment książki Antony’ego Williama „Boski Lekarz”, w którym opisuje zdrowotne zalety soku z selera.


soki
SOKI OWOCOWO - WARZYWNE z PESTKAMI
Wydrukuj przepis
Słodka marchew z bananem, wytrawna kapusta z jabłkiem i pożywny burak z pomarańczą. Wszystkie doskonałe na śniadanie, ale można rozważyć je jako przystawkę lub deser. Bogate i atrakcyjne - mmmmm, pycha!
soki
SOKI OWOCOWO - WARZYWNE z PESTKAMI
Wydrukuj przepis
Słodka marchew z bananem, wytrawna kapusta z jabłkiem i pożywny burak z pomarańczą. Wszystkie doskonałe na śniadanie, ale można rozważyć je jako przystawkę lub deser. Bogate i atrakcyjne - mmmmm, pycha!
Składniki
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Pestki i orzechy moczymy przez 12-24 godziny - każdy rodzaj osobno. Co kilka godzin zmieniamy wodę.
  2. Owoce i warzywa myjemy. Banany i pomarańcze obieramy ze skórki, pozostałe - wg uznania. Kroimy na takie kawałki, żeby zmieściły się do wiciskarki.
  3. Namoczone pestki dobrze się trą razem z warzywami, więc do tarcia buraków dodajemy orzechy, do tarcia marchewki dodajemy pestki słonecznika, a do tarcia kapusty dodajemy pestki dyni.
  4. Wyciskamy równe ilości soków i mieszamy trzy kompozycje.
  5. Na koniec wyciskamy cytrynę i dodajemy po trochu do każdej kompozycji, żeby zmniejszyć utlenianie.
Pozostałe informacje

To pomysł na trzy kompozycje świeżo wyciskanych soków. Jednak - moim zdaniem - nie warto robić trzech na raz. Lepiej wycisnąć jeden smak w większej ilości i poczęstować całą rodzinę, a inne smaki zostawić na następne dni :-).

Powered byWP Ultimate Recipe