Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

TOFU a’la KARP w GALARECIE

Przepis na tofu a’la karp w galarecie pochodzi jeszcze z naszego kursu gotowania z 2015 roku. Jednak jest to zbyt dobry przepis, żeby zaginął w mrokach dziejów ;-), więc – z okazji nadchodzących świąt – wracamy do niego.

TOFU a'la KARP w GALARECIE
Wydrukuj przepis
Delikatna, smaczna i nietrudna potrawa.
Porcje Czas przygotowania
5-10 porcji w zależności od wielkości salaterki 25 minut
Porcje Czas przygotowania
5-10 porcji w zależności od wielkości salaterki 25 minut
TOFU a'la KARP w GALARECIE
Wydrukuj przepis
Delikatna, smaczna i nietrudna potrawa.
Porcje Czas przygotowania
5-10 porcji w zależności od wielkości salaterki 25 minut
Porcje Czas przygotowania
5-10 porcji w zależności od wielkości salaterki 25 minut
Składniki
Porcje: porcji w zależności od wielkości salaterki
Sposób przygotowania
  1. Pektynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, wrzucamy przyprawy i warzywa i gotujemy, aż marchew i seler będą miękkie. (Jeśli groszek jest z puszki, wrzucamy go na końcu razem z papryką, glonami i tofu).
  2. Tofu kroimy np. w kostkę.
  3. Pod koniec gotowania do warzyw dodajemy tofu, glony i olej, gotujemy jeszcze przez chwilę, przelewamy do salaterek i schładzamy.
  4. Kiedy przestygnie, najlepiej wstawić ją do lodówki, żeby porządnie stężała i podać następnego dnia.
Pozostałe informacje

Tę galaretkę można śmiało przyrządzać bez glonów i bez tofu - i podawać jako galaretkę warzywną. Tofu i glony są opcją bożonarodzeniową dla wegetarian przywiązanych do rybnej tradycji.

Powered byWP Ultimate Recipe