Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

WYPASIONY BIGOS WEGAŃSKI

Kiedy w sobotę pojechaliśmy do Łodzi na spotkanie Nomadów, zabraliśmy ze sobą garnek bigosu. Bigos jest pożywny i wygodny w transporcie, a ten w dodatku okazał się tak bardzo smaczny, że w czasie spotkania dwa razy streszczaliśmy przepis :-). A chociaż opowiadanie przyjaciołom o gotowaniu to sama frajda :-), to jednak praktycznie jest móc łatwo podać im kompletny przepis.

Jeśli masz wątpliwości, jak zrobić masalę, uniwersalny przepis znajdziesz tutaj.

bigos
BIGOS WEGAŃSKI
Wydrukuj przepis
Wypasiony wegański bigos - świetny nie tylko na Święta :-). Ten bigos gotowałam na trzy garnki plus patelnia. W jednym - kapusta kiszone z przyprawami. W drugim - słodka kapusta z suszonymi grzybami, bo słodka z kwaśną nie lubi się gotować razem. W trzecim - proteina sojowa z marchewką, bo proteina potrzebuje dużo wody, ale mało czasu, żeby się ugotować. Plus masala ze śliwkami i koncentratem na patelni. Potem wszystko trafiło oczywiście do jednego dużego garnka.
Porcje Czas przygotowania
na 2 dni dla całej rodziny 1,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
na 2 dni dla całej rodziny 1,5 godziny
bigos
BIGOS WEGAŃSKI
Wydrukuj przepis
Wypasiony wegański bigos - świetny nie tylko na Święta :-). Ten bigos gotowałam na trzy garnki plus patelnia. W jednym - kapusta kiszone z przyprawami. W drugim - słodka kapusta z suszonymi grzybami, bo słodka z kwaśną nie lubi się gotować razem. W trzecim - proteina sojowa z marchewką, bo proteina potrzebuje dużo wody, ale mało czasu, żeby się ugotować. Plus masala ze śliwkami i koncentratem na patelni. Potem wszystko trafiło oczywiście do jednego dużego garnka.
Porcje Czas przygotowania
na 2 dni dla całej rodziny 1,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
na 2 dni dla całej rodziny 1,5 godziny
Składniki
Porcje: dni dla całej rodziny
Sposób przygotowania
  1. Kapustę kiszoną możemy pokroić przed ugotowaniem - wtedy łatwiej się ją zjada :-). Wkładamy ją do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy wodą i wstawiamy go gotowania. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Ma się gotować około godziny.
  2. Suszone grzyby łamiemy na kawałki, jeśli jest taka potrzeba.
  3. Kapustę białą kroimy w paseczki. Wkładamy do garnka razem z połamanymi suszonymi grzybami. Dolewamy wody i wstawiamy na ogień. Kilka minut gotujemy bez przykrywki, potem zmniejszamy ogień i przykrywamy. Jeśli to twarda, zimowa odmiana, będzie się gotowała 30-45 minut. Letnie, kruche odmiany gotują się dużo szybciej.
  4. Jeśli nasza proteina ma postać kotletów, łamiemy ją na drobniejsze kawałki.
  5. Marchew myjemy, obieramy u trzemy na grubej tarce jarzynowej.
  6. Proteinę i marchew zalewamy wodą, dodajemy jałowiec i pieprz ziołowy i gotujemy do miękkości - 10-15 minut.
  7. Śliwki suszone kroimy - tutaj chodzi nie tylko o ich rozdrobnienie, ale też o upewnienie się, że były dokładnie wydrylowane. Jeśli każdą śliwkę przekroimy na pół, znajdziemy każdą zabłąkaną pestkę. Odkładamy je na później.
  8. Kiedy wszystko jest już ugotowane, przekładamy to do garnka tak dużego, żeby wygodnie było mieszać. Posypujemy solą i czarnym pieprzem.
  9. Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy asafetydę, kurkumę, wędzoną paprykę i Sambhar Masalę. Z jakiegoś powodu Sambhar Masala zmieszana z asafetydą podkreśla aromat grzybów. Potem dodajemy pokrojone suszone śliwki i pozwalamy im się lekko skarmelizować. Na koniec dokłądamy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze chwilę.
  10. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bigosem i wszystko dokładnie mieszamy.
  11. Moja mama mawia, że bigos jest najlepszy, kiedy gotuje się trzy dni. Bigos wegański tego nie wymaga, ale rzeczywiście zyskuje następnego dnia, kiedy smaki się zmieszają, "przegryzą" :-).
Powered byWP Ultimate Recipe