Jednym z wielu ciekawych odkryć zdrowotno-kulinarnych Wschodu są grzyby shitake. Mają wiele fantastycznych właściwości, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, zawierają mnóstwo cennych minerałów, a w dodatku są po prostu smaczne :-).
Dzisiaj przygotowałam przepis na prostą, pyszną i sycącą, jednogarnkową potrawę z niemal samych wschodnich składników. W tym również z kiełków mung, które dodają każdej potrawie tchnienia świeżości i przyjemnie chrupią, urozmaicając konsystencję :-).

RYŻ z GRZYBAMI SHITAKE
Ta potrawa nie wymaga dużo przypraw - polegamy na orzechowym aromacie ryżu basmati i naturalnym smaku grzybów shitake.
Servings 4 porcje
Ingredients
- 150 g grzyby shitake świeże
- 250 g białe tofu
- 6 łyżek olej
- 200 ml ryż najlepiej basmati
- 400 ml woda lub trochę więcej
- 2 łyżeczki sól
- 0,5 łyżeczki czarny pieprz
- 100 g kiełki mung
- zielona pietruszka dowolnie dużo 😉
- sos sojowy do smaku
Instructions
- Świeże grzyby shitake kroimy w paseczki.
- Tofu kroimy w słupki.
- Pokrojone shitake i tofu smażymy na oleju.
- Kiedy grzyby puszczą wodę, a ta woda już odparuje, wsypujemy ryż i wszystko razem prażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Prażenie ryżu na oleju przed gotowaniem pomaga mu pozostać sypkim po ugotowaniu.
- Dodajemy sól i wodę, mieszamy dokładnie i zostawiamy na malutkim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.
- Dodajemy kiełki mung, pieprz, pietruszkę i wszystko mieszamy.
- Podajemy z sosem sojowym.
Notes
Jeśli lubimy używać dużo sosu sojowego, warto mniej posolić potrawę podczas gotowania. Sos sojowy jest dość słony i kumulacja może popsuć smak całości.