Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

RYŻ z GRZYBAMI SHITAKE

Jednym z wielu ciekawych odkryć zdrowotno-kulinarnych Wschodu są grzyby shitake. Mają wiele fantastycznych właściwości, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, zawierają mnóstwo cennych minerałów, a w dodatku są po prostu smaczne :-).
Dzisiaj przygotowałam przepis na prostą, pyszną i sycącą, jednogarnkową potrawę z niemal samych wschodnich składników. W tym również z kiełków mung, które dodają każdej potrawie tchnienia świeżości i przyjemnie chrupią, urozmaicając konsystencję :-).

.
ryż z grzybami shitake
Print

RYŻ z GRZYBAMI SHITAKE

Ta potrawa nie wymaga dużo przypraw - polegamy na orzechowym aromacie ryżu basmati i naturalnym smaku grzybów shitake.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Danie główne, Nie dla joginów, Wegańskie
Cuisine inna, tajska
Prep Time 25 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 4 porcje

Ingredients

  • 150 g grzyby shitake świeże
  • 250 g białe tofu
  • 6 łyżek olej
  • 200 ml ryż najlepiej basmati
  • 400 ml woda lub trochę więcej
  • 2 łyżeczki sól
  • 0,5 łyżeczki czarny pieprz
  • 100 g kiełki mung
  • zielona pietruszka dowolnie dużo 😉
  • sos sojowy do smaku

Instructions

  • Świeże grzyby shitake kroimy w paseczki.
  • Tofu kroimy w słupki.
  • Pokrojone shitake i tofu smażymy na oleju.
  • Kiedy grzyby puszczą wodę, a ta woda już odparuje, wsypujemy ryż i wszystko razem prażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając. Prażenie ryżu na oleju przed gotowaniem pomaga mu pozostać sypkim po ugotowaniu.
  • Dodajemy sól i wodę, mieszamy dokładnie i zostawiamy na malutkim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.
  • Dodajemy kiełki mung, pieprz, pietruszkę i wszystko mieszamy.
  • Podajemy z sosem sojowym.

Notes

Jeśli lubimy używać dużo sosu sojowego, warto mniej posolić potrawę podczas gotowania. Sos sojowy jest dość słony i kumulacja może popsuć smak całości.