
RYŻ z METHI
Servings 2 osoby
Ingredients
- 0,5 szklanki ryż najlepiej basmati
- 1 szklanka woda
- 1 łyżka masło
- 1 łyżka methi
- 0,5 łyżeczki sól
Instructions
- W małym rondelku (ok. 1 l pojemności) topimy masło. W czajniku wstawiamy do gotowania wodę.
- Do masła wsypujemy ryż i mieszając prażymy, aż zrobi się gorący, ale nie zbrązowieje.
- Dodajemy methi i sól.
- Wszystko zalewamy gorącą wodą mieszając, żeby ryż się nie zbrylił.
- Zmniejszamy ogień do minimum, żeby woda lekko tylko wrzała, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 12 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć wodę, ale jeszcze nie powinien przywrzeć do dna.
- Methi prawdopodobnie osiądzie na powierzchni ryżu, dlatego przed podaniem warto całość przemieszać.