Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

RYŻ z METHI

Print

RYŻ z METHI

Course Dodatek
Cuisine indyjska
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 0,5 szklanki ryż najlepiej basmati
  • 1 szklanka woda
  • 1 łyżka masło
  • 1 łyżka methi
  • 0,5 łyżeczki sól

Instructions

  • W małym rondelku (ok. 1 l pojemności) topimy masło. W czajniku wstawiamy do gotowania wodę.
  • Do masła wsypujemy ryż i mieszając prażymy, aż zrobi się gorący, ale nie zbrązowieje.
  • Dodajemy methi i sól.
  • Wszystko zalewamy gorącą wodą mieszając, żeby ryż się nie zbrylił.
  • Zmniejszamy ogień do minimum, żeby woda lekko tylko wrzała, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 12 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć wodę, ale jeszcze nie powinien przywrzeć do dna.
  • Methi prawdopodobnie osiądzie na powierzchni ryżu, dlatego przed podaniem warto całość przemieszać.