Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

SABJI DYNIOWE Z JARMUŻEM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Print

SABJI DYNIOWE Z JARMUŻEM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Przez całą jesień i zimę możemy mieć dostęp do świeżej dyni i jarmużu. Warto skorzystać, bo tyle zdrowia w jednym posiłku rzadko się trafia.
Course Danie główne
Cuisine indyjska
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 1/4 szt dynia hokkaido
  • 4 szt ziemniaki
  • 6 duże liście jarmuż
  • 6 łyżek mleko kokosowe
  • 4 łyżki olej
  • 1 łyżeczka słodka papryka
  • 1/2 łyżeczki czarny pieprz
  • 1 1/2 łyżeczki sól

Instructions

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki. Trzeba je przemieszać od czasu do czasu.
  • Z dyni usuwamy pestki i kroimy ją w grubą kostkę. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki.
  • Jarmuż myjemy dokładnie i kroimy najpierw wzdłuż głównego nerwu liści, a następnie w paski.
  • Kiedy ziemniaki są na wpół usmażone, dokładamy do nich dynię i jarmuż. Posypujemy solą, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Potem mieszamy od czasu do czasu.
  • Kiedy dynia daje się przekroić metalową łyżką, zalewamy całość mlekiem kokosowym i zdejmujemy z ognia.

Notes

Innym sposobem na tę potrawę jest upiec w piekarniku ziemniaki i dynię, a jarmuż usmażyć w masali i na koniec wymieszać wszystko razem z mlekiem kokosowym i solą.