Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

SABJI z KALAFIORA i PIECZONEGO ZIEMNIAKA

Print

SABJI z KALAFIORA i ZIEMNIAKA

Ziemniaki w sabji można udusić. Jeśli jednak mamy możliwość, warto je upiec - mają wtedy silniejszy smak, bardziej zwartą konsystencję, a także często - przyjemnie chrupiącą skorupkę :-).
Course Danie główne
Cuisine indyjska
Servings 6 osób

Ingredients

  • 1/2 szt kalafior spory
  • 4-6 szt ziemniak
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka kmin rzymski cały
  • 1/2 łyżeczki kmin rzymski mielony
  • 1/2 łyżeczki kurkuma
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • 1/4 łyżeczki ostra papryka
  • 1/2 łyżeczki czarny pieprz
  • olej do pieczenia ziemniaków i do masali

Instructions

  • Ziemniaki myjemy dokładnie, oczkujemy (w razie potrzeby obieramy) i kroimy w grubą kostkę.
  • Pokrojone ziemniaki obtaczamy lekko w oleju i wykładamy na blaszkę. Pieczemy w temperaturze ok. 200 st. przez 30-40 minut, aż pojawi się złocista skórka, albo - jeśli lubimy - aż się mocno przypieką.
  • Kalafiora myjemy i dzielimy na średniej wielkości różyczki. Mniejsze będą miały skłonność do rozgotowania się, kiedy większe pozostaną surowe, więc warto, żeby były w miarę możliwości równe.
  • W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy masalę. Wsypujemy cały kmin, a kiedy ziarenka wyraźnie się zazłocą, dodajemy mielony kmin, kurkumę, garam masalę i paprykę. Smażymy przez chwilę, a potem wrzucamy kalafiora i od razu mieszamy, żeby obtoczyć go w przyprawach.
  • Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy kalafiora, aż da się przekroić stalową łyżką, ale jeszcze nie będzie się rozpadał. W razie potrzeby możemy dolać kilka łyżek wody.
  • Na koniec do rondelka dokładamy upieczone ziemniaki, solimy, posypujemy pieprzem i delikatnie mieszamy.

Notes

Jeśli mamy normalną kuchenkę z piekarnikiem, raczej nie opłaca się go włączać dla 6 ziemniaków. Lepiej być może użyć prodiża. Możemy też usmażyć je w głębokim oleju przed dodaniem do sabji - będą trochę bardziej tłuste, ale również przepyszne :-).