Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

SELER w ZIOŁACH z PIEKARNIKA

Print

SELER w ZIOŁACH z PIEKARNIKA

W zależności od użytych przypraw możemy uzyskać mnóstwo rozmaitych smaków. Co najciekawsze, nasi goście często nie rozpoznają selera w tej potrawie :-).
Course Bez cukru, Bez glutenu, Przystawka, Wegańskie
Cuisine polska
Servings 10 szt

Ingredients

  • 1 szt seler duży
  • 0,5 szklanki olej
  • 0,5 łyżeczki słodka papryka
  • 0,5 łyżeczki ostra papryka
  • 0,5 łyżeczki owoc kolendry mielony
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • sól

Instructions

  • Seler obieramy, myjemy i wykrawamy z niego 5 środkowych plastrów grubości ok. 1 cm, które kroimy następnie na połówki. Tak naprawdę możemy upiec również "piętki"; możemy też piec całe plastry, zwłaszcza jeśli mamy małego selera.
  • W miseczce mieszamy olej z przyprawami, zostawiamy tylko sól.
  • Plastry selera moczymy w oleju z przyprawami i układamy na blaszce - lub w prodiżu.
  • Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni - w piekarniku z termoobiegiem, dłużej jeśli nie mamy termoobiegu. Są gotowe, kiedy nabiorą złocistego koloru, brzeżki są mocniej przypieczone, a nóż wchodzi w nie łatwo i bez oporu.
  • Na koniec posypujemy lekko solą - i gotowe.