
SIMPLISY SEZAMOWE
Przygotowanie tych słodkich kulek jest tak proste, że stąd wzięła się ich nazwa :-). Warto jednak trzymać się proporcji, żeby otrzymać delikatną konsystencję i zrównoważony smak.
Servings 50 szt
Ingredients
- 500 g mleko w proszku pełne, niegranulowane
- 400 g masło
- 250 g cukier puder
- 200 g sezam
- 16 g cukier wanilinowy
Instructions
- Masło wyjmujemy z lodówki, żeby było miękkie. Ale nie topimy!
- Sezam prażymy na suchej patelni, aż stanie się złotobrązowy i nabierze mocnego aromatu.
- Mleko i cukier puder przesiewamy przez sitko, żeby rozbić ewentualne grudki.
- Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie, jednorodne ciasto.
- Lepimy kulki wielkości orzechów włoskich - i gotowe.
Notes
Jeśli damy mniej masła, simplisy nie będą tak aksamitne w dotyku i będzie trudniej ulepić kulki.
Jeśli damy mniej cukru, będą mdłe i niesmaczne.
Warto lepić kulki od razu po wymieszaniu ciasta - bo ma ono tendencje do wysychania.