Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

SIMPLISY SEZAMOWE

Simplis z sezamem.
Print

SIMPLISY SEZAMOWE

Przygotowanie tych słodkich kulek jest tak proste, że stąd wzięła się ich nazwa :-). Warto jednak trzymać się proporcji, żeby otrzymać delikatną konsystencję i zrównoważony smak.
Course Deser
Cuisine inna
Prep Time 45 minutes
Total Time 45 minutes
Servings 50 szt

Ingredients

  • 500 g mleko w proszku pełne, niegranulowane
  • 400 g masło
  • 250 g cukier puder
  • 200 g sezam
  • 16 g cukier wanilinowy

Instructions

  • Masło wyjmujemy z lodówki, żeby było miękkie. Ale nie topimy!
  • Sezam prażymy na suchej patelni, aż stanie się złotobrązowy i nabierze mocnego aromatu.
  • Mleko i cukier puder przesiewamy przez sitko, żeby rozbić ewentualne grudki.
  • Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie, jednorodne ciasto.
  • Lepimy kulki wielkości orzechów włoskich - i gotowe.

Notes

Jeśli damy mniej masła, simplisy nie będą tak aksamitne w dotyku i będzie trudniej ulepić kulki.
Jeśli damy mniej cukru, będą mdłe i niesmaczne.
Warto lepić kulki od razu po wymieszaniu ciasta - bo ma ono tendencje do wysychania.