
SŁODKI RYŻ z BANANAMI
Szybka wersja khiru, tym razem z bananami. Najlepszy mocno schłodzony, ale na ciepło też wyśmienity.
Servings 5 osób
Ingredients
- 1 l mleko
- 0,125 kg cukier nierafinowany
- 1 op cukier wanilinowy ok. 16 g
- 0,125 kg ryż zwykły lub krótki
- 1 szt banany lub 2 mniejsze
Instructions
- Mleko wstawiamy do gotowania w garnku o dwa razy większej pojemności, żeby zmieściły nam się pozostałe składniki i jeszcze było wygodnie mieszać.
- Ryż płuczemy i odsączamy na sitku.
- Banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
- Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy ryż i od razu mieszamy. Dopóki ryż nie zacznie pływać w gotującym się mleku, ma skłonność do opadania na dno i sklejania się w kluchy, dlatego warto na początku mieszać co krótką chwilę.
- Początkowo potrawa wydaje się bardzo rzadka - ale nie ulegamy pokusie dodania więcej ryżu :-). Ta proporcja daje nam na koniec możliwość wygodnego jedzenia nawet widelcem.
- Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż bąbelki na mleku zaczną pryskać, a ziarenka ryżu będą swobodnie unosiły się w mleku. Wtedy dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i gotujemy dalej, mieszając już cały czas. Dodanie cukru rozrzedza potrawę, ale ma ona skłonność do przywierania do dna.
- Kiedy khir znów nam się zagęści i bąbelki znów zaczną pryskać, dodajemy banany, zagotowujemy raz jeszcze i zdejmujemy z kuchenki.
Notes
Najlepiej użyć bardzo dojrzałych bananów - tych, które mają już brązowe cętki na skórce, ale w środku są jeszcze białe. Są wtedy najsłodsze i pachną najsilniej. Jeśli potrawa przywiera do dna, warto przestawić garnek na chłodny blat i zamieszać - wtedy ta przywarta warstwa łatwiej się odkleja i nie przypali się. Jeśli jednak już nam się przypaliła, wtedy nie mieszamy, tylko od razu przekładamy do czystego garnka - może uda się ją jeszcze uratować.