Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

SOJA „PO GRECKU”

Soja nie przekonuje mnie jako zdrowe jedzenie, ale sucha proteina aż prosi się, żeby przyrządzić ją „po grecku”.

soja po grecku
Print

SOJA "PO GRECKU"

Pożywne, solidne danie - nie tylko na świąteczne przyjęcie. Pyszna na gorąco jako obiad albo na zimno jako przystawka.
Course Bez glutenu, Danie główne, Nie dla joginów, Przystawka, Wegańskie
Cuisine polska

Ingredients

  • 100 g kotlety sojowe
  • 3 szt marchew
  • 0,5 szt seler
  • 1 puszka zielony groszek
  • 0,5 l woda
  • 1 słoik koncentrat pomidorowy ok. 360 g
  • 1 łyżka cukier nierafinowany
  • 1 łyżka sól
  • asafetyda
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • bazylia
  • olej

Instructions

  • Kotlety sojowe zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i wstawiamy do gotowania.
  • Marchew i selera trzemy na tarce jarzynowej.
  • W rondelku rozgrzewamy olej, wsypujemy asafetydę, a kiedy się podsmaży dodajemy kurkumę i obie papryki.
  • Podgotowane kotlety wyjmujemy z wody i przekładamy do rondelka z przyprawami i podsmażamy.
  • Dodajemy tartą marchew i selera i przykrywamy przykrywką. Dusimy razem od czasu do czasu mieszając.
  • Do wody spod kotletów dodajemy koncentrat, sól, cukier, bazylię i odcedzony groszek. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Tym sosem zalewamy soję z warzywami, kiedy już są miękkie. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na chwilę, żeby sól przeniknęła przez potrawę.