Po wywiadzie z Adamem Solem (który znajdziesz tutaj) zastanawiałam się przez moment, co takiego wspaniałego jest właściwie w wyciskanych sokach, czego nie ma w całych owocach i warzywach. Tak naprawdę nadal nie znam na to odpowiedzi, ale z całą pewnością soki mają „to coś”. A że jestem szczęśliwą posiadaczką wyciskarki do owoców oraz przecieraczki do warzyw, uruchomiłam wyobraźnię i skomponowałam trzy soki owocowo-warzywne z pestkami lub orzechami. Oto one:
Kapusta z jabłkiem i pestkami dyni – tego bałam się najbardziej, no bo proszę Cię, sok z kapusty… coś tak zdrowego nie może być smaczne… I rzeczywiście lekko siarkowy posmak kapusty pozostał, ale słodko-kwaśne jabłko cudownie go zrównoważyło.
Burak z pomarańczą i orzechami włoskimi – tutaj również domieszka aromatycznego, lekkiego owocu złagodziła ciężką, ziemistą naturę buraka.
Z kolei marchew z bananem i słonecznikiem to taki „sklepowy” standard, ale – nie musisz mi wierzyć, po prostu spróbuj 😉 – bogactwo smaku i aromatu tego świeżo wyciśniętego sprawiło, że straciłam jakąkolwiek ochotę na kupny. I jestem niemal pewna, że nie chodzi tylko o dodatek pestek słonecznika.
Tutaj przeczytasz fragment książki Antony’ego Williama „Boski Lekarz”, w którym opisuje zdrowotne zalety soku z selera.

SOKI OWOCOWO - WARZYWNE z PESTKAMI
Ingredients
- 1 garść pestki słonecznika łuskane
- 1 garść pestki dyni łuskane
- 1 garść orzechy włoskie łuskane
- marchew tyle, żeby wycisnąć pół szklanki soku
- banan tyle, żeby wycisnąć pół szklanki soku
- biała kapusta tyle, żeby wycisnąć pół szklanki soku
- jabłka tyle, żeby wycisnąć pół szklanki soku
- buraki tyle, żeby wycisnąć pół szklanki soku
- pomarańcze tyle, żeby wycisnąć pół szklanki soku
- 1 szt cytryna
Instructions
- Pestki i orzechy moczymy przez 12-24 godziny - każdy rodzaj osobno. Co kilka godzin zmieniamy wodę.
- Owoce i warzywa myjemy. Banany i pomarańcze obieramy ze skórki, pozostałe - wg uznania. Kroimy na takie kawałki, żeby zmieściły się do wiciskarki.
- Namoczone pestki dobrze się trą razem z warzywami, więc do tarcia buraków dodajemy orzechy, do tarcia marchewki dodajemy pestki słonecznika, a do tarcia kapusty dodajemy pestki dyni.
- Wyciskamy równe ilości soków i mieszamy trzy kompozycje.
- Na koniec wyciskamy cytrynę i dodajemy po trochu do każdej kompozycji, żeby zmniejszyć utlenianie.