Rukola to bogactwo witamin i alkalizujących minerałów.
Moja mama jest wielką fanką rukoli i to zainspirowało mnie do skomponowania tej specjalnej rukolowej surówki.

SURÓWKA z RUKOLI
Rukola - w przeciwieństwie do wielu innych zielenin - ma bardzo wyraźny, lekko ostry smak. Dlatego zazwyczaj traktowana jest jako dodatek: do kanapek czy do innych sałat. Ale przecież surówka nie musi - i nie powinna - być mdła i bez smaku :-).
Ingredients
- rukola
- biała rzodkiew
- kiełki rzodkiewki
- olej tłoczony na zimno
- sok z cytryny
- sól
Instructions
- Rukolę i kiełki myjemy i odsączamy z nadmiaru wody.
- Białą rzodkiew trzemy na grubej tarce jarzynowej.
- Mieszamy rzodkiew z rukolą, kiełkami i olejem.
- Sok z cytryny i sól dodajemy tuż przed podaniem, bo inaczej rukola puści sok, opadnie i nie będzie już tak ładna i atrakcyjna.