Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

SURÓWKA z RUKOLI

Rukola to bogactwo witamin i alkalizujących minerałów.
Moja mama jest wielką fanką rukoli i to zainspirowało mnie do skomponowania tej specjalnej rukolowej surówki.

.
surówka z rukoli
Print

SURÓWKA z RUKOLI

Rukola - w przeciwieństwie do wielu innych zielenin - ma bardzo wyraźny, lekko ostry smak. Dlatego zazwyczaj traktowana jest jako dodatek: do kanapek czy do innych sałat. Ale przecież surówka nie musi - i nie powinna - być mdła i bez smaku :-).
Course Bez cukru, Bez glutenu, Sałatka, Wegańskie
Cuisine polska

Ingredients

  • rukola
  • biała rzodkiew
  • kiełki rzodkiewki
  • olej tłoczony na zimno
  • sok z cytryny
  • sól

Instructions

  • Rukolę i kiełki myjemy i odsączamy z nadmiaru wody.
  • Białą rzodkiew trzemy na grubej tarce jarzynowej.
  • Mieszamy rzodkiew z rukolą, kiełkami i olejem.
  • Sok z cytryny i sól dodajemy tuż przed podaniem, bo inaczej rukola puści sok, opadnie i nie będzie już tak ładna i atrakcyjna.