Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

SZARLOTKA SYPANA

Print

SZARLOTKA SYPANA

Jeśli jabłka są soczyste, właściwie ta szarlotka nie może się nie udać. Jest wyśmienita na gorąco, ale po wystygnięciu łatwiej ją pokroić. Nadaje się więc i dla niepoprawnych łasuchów, i na proszoną herbatkę ;-).
Course Deser
Cuisine polska
Servings 1 blaszka szarlotkowa

Ingredients

  • 1 szklanka mąka pszenna
  • 1 szklanka kasza manna
  • 1 szklanka cukier nierafinowany
  • 1 łyżeczka soda niekoniecznie
  • 6 szt jablka kwaśne i soczyste
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 0,5 kostki masło i jeszcze trochę do wysmarowania blaszki
  • 2 łyżeczki cynamon mielony
  • 0,5 łyżeczki goździki mielone
  • skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny (niekoniecznie)
  • 1 op cukier wanilinowy 16 g

Instructions

  • Masło wkładamy do zamrażalnika, żeby stwardniało.
  • Mieszamy w misce proszki: mąkę, kaszę, cukier, cukier wanilinowy, sodę i cynamon.
  • Jabłka trzemy na grubej tarce jarzynowej i mieszamy z mąką ziemniaczaną i goździkami.
  • Blaszkę smarujemy masłem.
  • Na dnie blaszki rozsypujemy równą (cienką) warstwą 1/3 zmieszanych proszków. Na to równą warstwą układamy połowę utartych jabłek. Posypujemy koleją 1/3 proszków. I znów warstwa jabłek. Na wierzchu równo rozsypujemy pozostałą część proszków.
  • Wyjęte z zamrażalnika masło trzemy na grubej tarce i rozkładamy na wierzchu szarlotki.
  • Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 45 minut - aż będzie wyraźnie przypieczona.

Notes

Jeśli jabłka nie są kwaśne lub szybko ciemnieją, możemy dodać do nich sok z cytryny.
Jeśli jabłka mają dużo pektyny, możemy nie dodawać mąki ziemniaczanej.
W wersji wegańskiej możemy zamiast masła użyć po prostu oleju.