Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

SZPINAK z ORZESZKAMI

Inną wyśmienitą wegańską kompozycję szpinaku z białkiem znajdziesz tutaj.

szpinak z orzeszkami
Print

SZPINAK z ORZESZKAMI

Chrupkość uprażonych orzeszków ziemnych sprawia, że szpinak nie jest już główną masą tej potrawy, a staje się tłem, sosem, wypełnieniem - i jest to bardzo korzystna odmiana wśród potraw ze szpinaku.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Danie główne, Wegańskie
Cuisine inna
Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 4 porcje

Ingredients

  • 2 garście orzechy arachidowe
  • 450 g szpinak mrożony
  • 2 łyżki olej
  • 1 szt pomidor spory
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 1 łyżeczka sól

Instructions

  • Świeże pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok.
  • Do rondelka (który pomieści na końcu całość potrawy) wlewamy olej i mieszając, prażymy orzeszki do złotobrązowego koloru.
  • Do uprażonych orzeszków dodajemy przyprawy: asafetydę i kurkumę i prażymy je przez chwilę razem z orzeszkami.
  • Zasypujemy orzeszki mrożonym szpinakiem i - od czasu do czasu mieszając - czekamy, aż się rozpuści i ugotuje. Nie przykrywamy, bo szpinak puszcza sporo wody, więc chcemy, żeby odparowywała na bieżąco.
  • Kiedy szpinak jest już w garnku, odlewamy wodę z pomidorów, zdejmujemy skórkę i kroimy je w kostkę.
  • Szpinaku nie trzeba długo gotować - po 5 minutach od całkowitego rozmrożenia możemy dodać sól i pomidory. Czekamy, aż się jeszcze raz zagotuje - i gotowe.

Notes

Jeśli używasz świeżego szpinaku, pamiętaj, że jego objętość znacznie się zmniejszy podczas gotowania.
Jeśli masz zamiar podać szpinak dłuższy czas po podaniu, rozważ uprażenie orzeszków osobno. Kiedy leżą w mokrym szpinaku, trochę rozmiękają i nie każdemu będzie się to podobało.