Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

TAPIOKA MANGO

Print

TAPIOKA MANGO

Szybki deser, a podany w szklanych pucharkach w dodatku bardzo elegancki. Wegański i bezglutenowy. Same zalety :-).
Course Bez glutenu, Deser, Wegańskie
Cuisine indyjska, inna
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 8 porcji

Ingredients

  • 100 g tapioka drobne granulki
  • 400 ml woda
  • 100 g cukier nierafinowany
  • 8 g cukier wanilinowy
  • 100 ml mus z mango z puszki albo przetarte świeże, dojrzałe mango
  • 100 ml mleko kokosowe gęste, min. 60%

Instructions

  • Do wrzącej wody wsypujemy tapiokę i od razu mieszamy, żeby się nie posklejała.
  • Gotujemy na małym ogniu. Ziarenka tapioki powoli stają się przezroczyste, a deser coraz gęstszy. Od czasu do czasu mieszamy, pilnując, żeby nie przywarły do dna garnka.
  • Kiedy w środku ziarenek nie ma już białych punkcików, czyli są ugotowane na wylot, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, śmietankę kokosową i mus z mango. Mieszamy i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.
  • Teraz możemy rozlać deser do pucharków i np. posypać wiórkami czekolady lub ozdobić wg własnej inwencji. Możemy też nie dodawać mango do środka, lecz układać w pucharkach warstwy kokosowej tapioki na przemian z warstwami żółtego mangowego musu.

Notes

Deser będzie gęstniał w miarę stygnięcia, nie ma więc powodu do niepokoju, jeśli na gorąco wygląda na rzadki. Jeśli chcemy podać go na zimno, lepiej przygotować go poprzedniego dnia i przechować w lodówce.