Przepis na tofu a’la karp w galarecie pochodzi jeszcze z naszego kursu gotowania z 2015 roku. Jednak jest to zbyt dobry przepis, żeby zaginął w mrokach dziejów ;-), więc – z okazji nadchodzących świąt – wracamy do niego.

TOFU a'la KARP w GALARECIE
Delikatna, smaczna i nietrudna potrawa.
Servings 5 porcji w zależności od wielkości salaterki
Ingredients
- 1 l woda zimna
- 5 łyżeczek pektyna
- marchew pokrojona w kostkę
- seler pokrojony w kostkę
- czerwona papryka pokrojona w kostkę
- zielony groszek
- białe tofu wbrew pozorom niekoniecznie 😉
- 1 łyżeczka glony wakame tylko jeśli chcemy uzyskać specyficzny zapach
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżka olej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- czarny pieprz
- 1 szczypta kurkuma
Instructions
- Pektynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, wrzucamy przyprawy i warzywa i gotujemy, aż marchew i seler będą miękkie. (Jeśli groszek jest z puszki, wrzucamy go na końcu razem z papryką, glonami i tofu).
- Tofu kroimy np. w kostkę.
- Pod koniec gotowania do warzyw dodajemy tofu, glony i olej, gotujemy jeszcze przez chwilę, przelewamy do salaterek i schładzamy.
- Kiedy przestygnie, najlepiej wstawić ją do lodówki, żeby porządnie stężała i podać następnego dnia.
Notes
Tę galaretkę można śmiało przyrządzać bez glonów i bez tofu - i podawać jako galaretkę warzywną. Tofu i glony są opcją bożonarodzeniową dla wegetarian przywiązanych do rybnej tradycji.