Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

TOFU a’la KARP w GALARECIE

Przepis na tofu a’la karp w galarecie pochodzi jeszcze z naszego kursu gotowania z 2015 roku. Jednak jest to zbyt dobry przepis, żeby zaginął w mrokach dziejów ;-), więc – z okazji nadchodzących świąt – wracamy do niego.

Print

TOFU a'la KARP w GALARECIE

Delikatna, smaczna i nietrudna potrawa.
Course Bez cukru, Bez glutenu, Przystawka, Wegańskie
Cuisine polska
Prep Time 25 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 5 porcji w zależności od wielkości salaterki

Ingredients

  • 1 l woda zimna
  • 5 łyżeczek pektyna
  • marchew pokrojona w kostkę
  • seler pokrojony w kostkę
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • zielony groszek
  • białe tofu wbrew pozorom niekoniecznie 😉
  • 1 łyżeczka glony wakame tylko jeśli chcemy uzyskać specyficzny zapach
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżka olej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz
  • 1 szczypta kurkuma

Instructions

  • Pektynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, wrzucamy przyprawy i warzywa i gotujemy, aż marchew i seler będą miękkie. (Jeśli groszek jest z puszki, wrzucamy go na końcu razem z papryką, glonami i tofu).
  • Tofu kroimy np. w kostkę.
  • Pod koniec gotowania do warzyw dodajemy tofu, glony i olej, gotujemy jeszcze przez chwilę, przelewamy do salaterek i schładzamy.
  • Kiedy przestygnie, najlepiej wstawić ją do lodówki, żeby porządnie stężała i podać następnego dnia.

Notes

Tę galaretkę można śmiało przyrządzać bez glonów i bez tofu - i podawać jako galaretkę warzywną. Tofu i glony są opcją bożonarodzeniową dla wegetarian przywiązanych do rybnej tradycji.