
WARZYWA DUSZONE z MASALĄ - brokuł, marchew i ziemniak
Kolorowe i apetyczne, a przede wszystkim lekkie. Najlepiej przygotować je na parze, ale można też udusić pod przykrywką.
Servings 2 osoby
Ingredients
- 6 różyczek brokuł
- 1-2 szt marchew
- 3 szt ziemniaki
- 0,5 szklanki woda
- 3 łyżki olej
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 0,5 łyżeczki asafetyda
- 0,5 łyżeczki kurkuma
- 1 łyżeczka Garam Masala
- 1 łyżeczka sól
Instructions
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew w plastry, ziemniaki w grubą kostkę, brokułowe róże na połówki.
- Jeśli mamy naczynie do gotowania na parze, gotujemy warzywa na parze. W przeciwnym razie wlewamy do garnka trochę wody i ziemniaki, przykrywamy przykrywką i stawiamy na ogniu. Kiedy się zagotują, zmniejszamy ogień do minimum.
- Po ok. 7 min dodajemy do garnka brokuł i marchewkę. Jeśli woda się wygotowała, dolewamy trochę, żeby garnek cały czas był wypełniony parą.
- Zdejmujemy z ognia, kiedy ziemniaki są miękkie - brokuł i marchewka powinny dać się przekroić metalową łyżką, ale nie powinny się rozpadać.
- Na patelence przygotowujemy masalę: rozgrzewamy olej, wsypujemy kmin i asafetydę, a kiedy kmin się podpraży, dosypujemy kurkumę i garam masalę.
- Warzywa solimy, przelewamy do nich masalę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.