Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

WARZYWA DUSZONE z MASALĄ – brokuł, marchew i ziemniak

Print

WARZYWA DUSZONE z MASALĄ - brokuł, marchew i ziemniak

Kolorowe i apetyczne, a przede wszystkim lekkie. Najlepiej przygotować je na parze, ale można też udusić pod przykrywką.
Course Danie główne
Cuisine indyjska
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 6 różyczek brokuł
  • 1-2 szt marchew
  • 3 szt ziemniaki
  • 0,5 szklanki woda
  • 3 łyżki olej
  • 1 łyżeczka kmin rzymski
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 0,5 łyżeczki kurkuma
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • 1 łyżeczka sól

Instructions

  • Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew w plastry, ziemniaki w grubą kostkę, brokułowe róże na połówki.
  • Jeśli mamy naczynie do gotowania na parze, gotujemy warzywa na parze. W przeciwnym razie wlewamy do garnka trochę wody i ziemniaki, przykrywamy przykrywką i stawiamy na ogniu. Kiedy się zagotują, zmniejszamy ogień do minimum.
  • Po ok. 7 min dodajemy do garnka brokuł i marchewkę. Jeśli woda się wygotowała, dolewamy trochę, żeby garnek cały czas był wypełniony parą.
  • Zdejmujemy z ognia, kiedy ziemniaki są miękkie - brokuł i marchewka powinny dać się przekroić metalową łyżką, ale nie powinny się rozpadać.
  • Na patelence przygotowujemy masalę: rozgrzewamy olej, wsypujemy kmin i asafetydę, a kiedy kmin się podpraży, dosypujemy kurkumę i garam masalę.
  • Warzywa solimy, przelewamy do nich masalę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.