Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

ZIELONA SOCZEWICA z BAZYLIĄ

Print

ZIELONA SOCZEWICA z BAZYLIĄ

Moim zdaniem bazylia szczególnie pasuje do zielonej soczewicy. Nadaje jej lekkość i posmak lata.
Course Danie główne
Cuisine Italian
Prep Time 40 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 2 osoby

Ingredients

  • 0,5 szklanki zielona soczewica
  • 2 szklanki woda
  • 2 łyżki ghee może być olej
  • 0,5 łyżeczki asafetyda
  • 0,5 łyżeczki słodka papryka może być ostra papryka, jeśli tak lubimy
  • 1 łyżka bazylia
  • 0,5 łużeczki sól

Instructions

  • Soczewicę płuczemy, zalewamy w rondelku wodą i stawiamy na ogniu.
  • Po ok. 30-40 minutach powinna zrobić się miękka - ziarenka same się rozpadają, łatwo rozgnieść je w palcach. Wtedy wsypujemy bazylię, żeby trochę zmiękła i przygotowujemy masalę:
  • Na patelence rozgrzewamy ghee i wsypujemy asafetydę. Kiedy już chwilę się podsmaży, dodajemy paprykę. Pachnącą masalę przelewamy do rondelka z soczewicą i szybko mieszamy.
  • Solimy gotową potrawę i zdejmujemy z ognia.