
ZUPA DAHL z CZERWONEJ SOCZEWICY
Smaczna, szybka i pożywna zupa na każdą okazję.
Servings 3 osoby
Ingredients
- 1 litr woda
- 1/2 szklanki czerwona soczewica
- 1 szt pietruszka starta na grubej tarce
- 1 szt marchew starta na grubej tarce
- 3 ziarna ziele angielskie
- 2 szt liść laurowy
- 1 łyżeczka bazylia
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 2 łyżki olej może być oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
Instructions
- Do wrzącej wody wrzucamy soczewicę i warzywa.
- Ziele angielskie i liść laurowy możemy zmielić w młynku do kawy. Jednak niekoniecznie :-).
- Dodajemy przyprawy i olej. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka - ok. 20 minut.
Notes
Żeby zmielić przyprawy w młynku do kawy, musimy przynajmniej przykryć nimi nożyki młynka - w przeciwnym razie może to być bardzo trudne.