Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

ZUPA DAHL z CZERWONEJ SOCZEWICY

Print

ZUPA DAHL z CZERWONEJ SOCZEWICY

Smaczna, szybka i pożywna zupa na każdą okazję.
Course Zupa
Cuisine włoska
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 3 osoby

Ingredients

  • 1 litr woda
  • 1/2 szklanki czerwona soczewica
  • 1 szt pietruszka starta na grubej tarce
  • 1 szt marchew starta na grubej tarce
  • 3 ziarna ziele angielskie
  • 2 szt liść laurowy
  • 1 łyżeczka bazylia
  • 1/2 łyżeczki kurkuma
  • 2 łyżki olej może być oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka sól

Instructions

  • Do wrzącej wody wrzucamy soczewicę i warzywa.
  • Ziele angielskie i liść laurowy możemy zmielić w młynku do kawy. Jednak niekoniecznie :-).
  • Dodajemy przyprawy i olej. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka - ok. 20 minut.

Notes

Żeby zmielić przyprawy w młynku do kawy, musimy przynajmniej przykryć nimi nożyki młynka - w przeciwnym razie może to być bardzo trudne.