Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

ZUPA KALAFIOROWA

Print

ZUPA KALAFIOROWA

Często wydaje nam się, że podstawą każdej zupy musi być włoszczyzna. Tymczasem większość warzyw ma własny wspaniały smak i w rzeczywistości nie ma powodu, żebyśmy zabijali go "bazą" zupy.
Course Zupa
Cuisine polska
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 3

Ingredients

  • 0,5 szt kalafior nieduży
  • 1 l woda
  • 0,5 łyżki sól
  • 150 ml mleko kokosowe nieweganie mogą użyć słodkiej śmietany
  • 1 garść koperek

Instructions

  • Wstawiamy do gotowania wodę. Zanim się zagotuje, kroimy kalafiora w nieduże różyczki.
  • Do wrzącej wody wrzucamy kalafiora. Gotujemy ok. 10 minut - różyczki powinny dać się przekroić łyżką, ale jeszcze się nie rozpadać. W tym czasie siekamy drobno koperek.
  • Dodajemy sól i mleko kokosowe.
  • Zdejmujemy z ognia i dorzucamy koperek - można też posypywać koperkiem porcje na talerzach.