
ZUPA KALAFIOROWA
Często wydaje nam się, że podstawą każdej zupy musi być włoszczyzna. Tymczasem większość warzyw ma własny wspaniały smak i w rzeczywistości nie ma powodu, żebyśmy zabijali go "bazą" zupy.
Servings 3
Ingredients
- 0,5 szt kalafior nieduży
- 1 l woda
- 0,5 łyżki sól
- 150 ml mleko kokosowe nieweganie mogą użyć słodkiej śmietany
- 1 garść koperek
Instructions
- Wstawiamy do gotowania wodę. Zanim się zagotuje, kroimy kalafiora w nieduże różyczki.
- Do wrzącej wody wrzucamy kalafiora. Gotujemy ok. 10 minut - różyczki powinny dać się przekroić łyżką, ale jeszcze się nie rozpadać. W tym czasie siekamy drobno koperek.
- Dodajemy sól i mleko kokosowe.
- Zdejmujemy z ognia i dorzucamy koperek - można też posypywać koperkiem porcje na talerzach.