
ZUPA SZPINAKOWA a'la SZCZAWIOWA
Prosta zupa, która - dzięki witaminie C - o każdej porze roku może udawać zupę szczawiową.
Servings 1 osoba
Ingredients
- 1 szt ziemniaki nie za małe 😉
- 300 ml woda
- 2 garście szpinak
- 1 łyżeczka sól
- 0,5 łyżeczki witamina C czyli kwas L-askorbinowy
- 0,25 łyżeczki asafetyda
- 1 łyżka olej najlepiej słonecznikowy
- 2 łyżki mleko kokosowe albo śmietana, ale niekoniecznie
Instructions
- Wstawiamy do gotowania wodę. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę.
- Wrzucamy ziemniaki do wrzącej wody i gotujemy ok, 10-15 minut, aż będą prawie miękkie. W tym czasie myjemy i kroimy szpinak, jeśli jest taka potrzeba.
- Wrzucamy szpinak do zupy i gotujemy 2-5 minut.
- Dodajemy olej i przyprawy, ewentualnie zabielamy mlekiem kokosowym lub śmietaną.