Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

ZUPA SZPINAKOWA a’la SZCZAWIOWA

Print

ZUPA SZPINAKOWA a'la SZCZAWIOWA

Prosta zupa, która - dzięki witaminie C - o każdej porze roku może udawać zupę szczawiową.
Course Zupa
Cuisine polska
Prep Time 25 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 1 osoba

Ingredients

  • 1 szt ziemniaki nie za małe 😉
  • 300 ml woda
  • 2 garście szpinak
  • 1 łyżeczka sól
  • 0,5 łyżeczki witamina C czyli kwas L-askorbinowy
  • 0,25 łyżeczki asafetyda
  • 1 łyżka olej najlepiej słonecznikowy
  • 2 łyżki mleko kokosowe albo śmietana, ale niekoniecznie

Instructions

  • Wstawiamy do gotowania wodę. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę.
  • Wrzucamy ziemniaki do wrzącej wody i gotujemy ok, 10-15 minut, aż będą prawie miękkie. W tym czasie myjemy i kroimy szpinak, jeśli jest taka potrzeba.
  • Wrzucamy szpinak do zupy i gotujemy 2-5 minut.
  • Dodajemy olej i przyprawy, ewentualnie zabielamy mlekiem kokosowym lub śmietaną.