
ZUPA TAJSKA
Oryginalnie to bardzo ostra zupa. 1/3 łyżeczki zielonej pasty curry na porcję daje smak przyjemnie pikantny dla przeciętnego europejczyka. Natomiast mleko kokosowe łagodzi go - możemy więc regulować sobie smak ilością pasty i mleka.
Servings 4 osoby
Ingredients
- 1 l woda
- 2 garści kapusta pekińska pokrojona w paseczki
- 1 szt marchew utarta na grubej tarce
- 2 garści kiełki mung
- 1 kostka białe tofu ok. 200g, pokrojone w paseczki lub w kostkę
- 2 szt pomidory pokrojone w kostkę razem ze skórką
- 1/2 szt cytryny pokrojona w drobniutką kostkę razem ze skórką, lub 2 listki limonki
- 1,5 łyżeczki zielona pasta curry
- 6 łyżek mleko kokosowe
- 1/2 łyżki sól
- 4 listki zielona pietruszka
Instructions
- Do wrzącej wody wrzucamy na 5 minut kapustę, marchewkę i tofu oraz dodajemy pastę curry pilnując, żeby dokładnie się rozpuściła.
- Dorzucamy kiełki, pomidory i cytrynę. Kiedy się zagotuje, od razu zdejmujemy z ognia.
- Solimy, zabielamy mlekiem kokosowym.
- Każdy talerz ozdabiamy listkiem pietruszki.
Notes
Kupując pastę curry warto zwrócić uwagę na skład - niektórzy producenci dodają krewetki...