Artur i Mallika Szumscy
+48 608 822 431 napisz@kuchniajogi.pl

ZUPA TAJSKA

.
Print

ZUPA TAJSKA

Oryginalnie to bardzo ostra zupa. 1/3 łyżeczki zielonej pasty curry na porcję daje smak przyjemnie pikantny dla przeciętnego europejczyka. Natomiast mleko kokosowe łagodzi go - możemy więc regulować sobie smak ilością pasty i mleka.
Course Zupa
Cuisine tajska
Prep Time 20 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 4 osoby

Ingredients

  • 1 l woda
  • 2 garści kapusta pekińska pokrojona w paseczki
  • 1 szt marchew utarta na grubej tarce
  • 2 garści kiełki mung
  • 1 kostka białe tofu ok. 200g, pokrojone w paseczki lub w kostkę
  • 2 szt pomidory pokrojone w kostkę razem ze skórką
  • 1/2 szt cytryny pokrojona w drobniutką kostkę razem ze skórką, lub 2 listki limonki
  • 1,5 łyżeczki zielona pasta curry
  • 6 łyżek mleko kokosowe
  • 1/2 łyżki sól
  • 4 listki zielona pietruszka

Instructions

  • Do wrzącej wody wrzucamy na 5 minut kapustę, marchewkę i tofu oraz dodajemy pastę curry pilnując, żeby dokładnie się rozpuściła.
  • Dorzucamy kiełki, pomidory i cytrynę. Kiedy się zagotuje, od razu zdejmujemy z ognia.
  • Solimy, zabielamy mlekiem kokosowym.
  • Każdy talerz ozdabiamy listkiem pietruszki.

Notes

Kupując pastę curry warto zwrócić uwagę na skład - niektórzy producenci dodają krewetki...